miércoles, 4 de abril de 2012

VII JORNADA DE TABAQUISME, Lleida


El passat divendres dia 23 de març es va celebrar una nova edició de les jornades que cada any s’organitzen des de la Unitat de Tabaquisme de l’Hospital de Santa Maria de Lleida juntament amb la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida.

L’organitzador principal, el psicòleg Sisco Abella junt amb els seus col·laboradors, varen proposar per aquesta edició centrar la jornada en aspectes al voltant de la intervenció clínica del tabaquisme.

Abans de començar amb els aspectes clínics el Dr. Esteve Saltó va posar de relleu els avenços en el control dels espais sense fum gràcies a la nova llei (Llei 42/2010), que en general ha aconseguit un molt bon compliment a Catalunya, (en llocs de treball, bars i restaurants) tot i que on més dificultats s’estan trobant és als hospitals. Respecte a la prevalença de fumadors a Catalunya, aquesta està estabilitzada des de l’última enquesta de 2004.

Les qüestions clíniques es van desenvolupar en les següents ponències, quatre de les quals incidien en diferents especialitats mèdiques: pneumologia (Dr. José Carreras), cardiologia (Dr. Carles Fontanals), psiquiatria (Dr. Antoni Gual) i obstetrícia (Dra. Elena Castellanos). En aquestes especialitats mèdiques els efectes perjudicials del tabac sobre la salut són científicament molt evidents i deixar de fumar no només té un efecte preventiu si no de millorar el pronòstic de la malaltia o revertir els efectes perjudicials del tabac. Encara que aquest acúmul d’evidències podria suggerir el contrari, la intervenció sobre el consum de tabac és encara molt insuficient per part dels professionals d’aquestes especialitats, igual que en d’altres, on encara queden falses creences per trencar. Es va incidir també en la importància de l’abordatge psicològic i la seguretat i importància de l’abordatge farmacològic amb medicacions de primera línia per deixar de fumar.

La darrera ponència (Sra. Pilar Roig) va adreçar un punt essencial en l’abordatge del tabaquisme com a addicció: la motivació pel pacient per deixar de fumar i el treball del professional davant l’ambivalència del pacient enfront el seu consum. Es tracta d’un camí de treball més o menys llarg que persegueix que sigui el pacient mateix qui acabi decidint per les seves pròpies raons començar el procés de deixar de fumar.

Fins l’any vinent!

Montse Ballbè
Psicòleg, Unitat de Control del Tabaquisme, ICO-IDIBELL

..........................................


El pasado viernes día 23 de marzo se celebró una nueva edición de las jornadas que cada año se organizan desde la Unidad de Tabaquismo del Hospital de Santa Maria de Lleida junto con la Facultad de Medicina de la Universidad de Lleida.


El organizador principal, el psicólogo Sisco Abella junto con sus colaboradores, propusieron para esta edición centrar la jornada en aspectos en torno a la intervención clínica del tabaquismo.


Antes de empezar con los aspectos clínicos el Dr. Esteve Saltó puso de relieve los avances en el control de los espacios sin humo gracias a la nueva ley (Ley 42/2010), que en general ha logrado un muy buen cumplimiento en Cataluña, (en puestos de trabajo, bares y restaurantes) aunque con dificultades de implementación todavía en los hospitales. Respecto a la prevalencia de fumadores en Cataluña, ésta está estabilizada desde la última encuesta de 2004.

Las cuestiones clínicas se desarrollaron en las siguientes ponencias, cuatro de las cuales incidían en diferentes especialidades médicas: neumología (Dr. José Carreras), cardiología (Dr. Carles Fontanals), psiquiatría (Dr. Antoni Gual) y obstetricia (Dra. Elena Castellanos). En estas especialidades médicas los efectos perjudiciales del tabaco sobre la salud son científicamente muy evidentes y dejar de fumar no sólo tiene un efecto preventivo si no también de mejorar el pronóstico de la enfermedad o revertir los efectos perjudiciales del tabaco. Aunque este acúmulo de evidencias podría sugerir lo contrario, la intervención sobre el consumo de tabaco es todavía muy insuficiente por parte de los profesionales de estas especialidades, al igual que en otros, donde aún quedan falsas creencias para romper. Se incidió también en la importancia del abordaje psicológico y en la seguridad e importancia del abordaje farmacológico con medicaciones de primera línea para dejar de fumar.

La última ponencia (Sra. Pilar Roig) abordó un punto esencial en el abordaje del tabaquismo como adicción: la motivación del paciente para dejar de fumar y el trabajo del profesional frente a la ambivalencia del paciente ante su consumo. Se trata de un camino de trabajo más o menos largo que persigue que sea el propio paciente quien acabe decidiendo por sus propios motivos comenzar el proceso de dejar de fumar.

Hasta el año que viene!


Montse Ballbè
Psicóloga, Unidad de Control del Tabaquismo ICO-IDIBELL