martes, 7 de febrero de 2012

Guia per al tractament del tabaquisme en pacients amb trastorns mentals

El tabaquisme té un gran impacte en els pacients amb trastorns mentals. La prevalença de consum de tabac en aquests pacients és més elevada que en la població general i pot arribar al 80% en unitats d'hospitalització de salut mental i addiccions. A la vegada, també presenten una gravetat de la dependència major. Una conseqüència d'aquestes dades és que els pacients amb trastorns mentals greus moren uns 25-30 anys abans que la població general, habitualment per malalties provocades o empitjorades pel tabac. Malgrat tot, encara no és freqüent que s'intervingui sobre aquest consum.

El passat 27 de gener es va celebrar la segona jornada Tabac i Salut Mental organitzada per la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum amb la col·laboració del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. 


Un dels objectius principals d'aquesta jornada va ser el de presentar la guia d’intervenció clínica en el consum de tabac en pacients amb trastorn mental. Aquest document ha estat elaborat per un grup de treball de 27 professionals de la salut mental hospitalària de 17 hospitals catalans. En aquesta guia s'ofereixen pautes i orientacions per al tractament del tabaquisme dels pacients amb trastorns mentals i s’adrecen variables diferenciadores en l’abordatge d’aquests pacients que comporten una complexitat d’intervenció afegida. 

Descarregueu la guia aquí.

A la jornada també es van tractar i debatre diferents aspectes al voltant del tabaquisme en salut mental. Després de descriure l’estat general del tabaquisme a Catalunya es va reflexionar sobre els mites i creences que envolten el tabaquisme i els pacients amb trastorns mentals, i es va abordar el tractament del consum de tabac en aquests pacients.  
Es va fer èmfasi en el control del fum ambiental en les unitats d’hospitalització dins aquest àmbit i a models d’èxit en l’aplicació de polítiques totalment sense fum.

Més informació de les activitats de la Xarxa en l'àmbit de la salut mental aquí.


[Para leer el post en castellano aquí].